vrijdag 27 juli 2012

Let op! Voor je het weet stroomt de kweekvijver met toptalent over!

Waar begint veranderen? Wat zich aan de binnenkant niet bevindt, kan zich aan de buitenkant niet manifesteren ~ Herman Wijffels

De afgelopen periode heb ik me verdiept in de serie Borgen. Een serie over de groei en leiderschap van een (fictieve) Deense premier. Of eigenlijk première. Een vrouw aan de top in de politiek. Over idealen, politiek spel, old-boys network, stratego, work-life integration, vertrouwen, kansen & keuzes.
Bij mij komt elke keer de vraag op: waarom hebben wij in Nederland nog nooit een vrouw aan de politieke top gehad? Niet vanwege het vrouw-zijn maar omdat een samenleving en land in deze tijd met haar uitdagingen vraagt om kwaliteiten en kennis, richting, visie en missie, charisma, dienend leiderschap, balans in (masculiene & feminiene) waarden.
En een verhaal.
Het grote verhaal, dat is wat verteld moet worden. Dat is wat gegeven dient te worden, wat ontvangen moet worden. Dat is wat gedeeld moet worden.
Delen is het nieuwe verbinden.

"Overtuigd dat een evenredige invloed van vrouwen in de maatschappij nagestreefd moest worden, niet alleen om redenen van rechtvaardigheid en in het belang van de vrouw, maar ook uit burgerlijke verantwoordelijkheid en in het belang van het algemeen, overtuigd ook dat deze invloed zo snel en zo breed mogelijk moest worden uitgeoefend."
Dit wordt geschreven over een van de 1001-vrouwenAnnette Poelman. Een vrouw die in 1893! met hetzelfde bezig was als de vrouwen van nu.

En dan komen er vandaag de dag artikelen voorbij zoals in de Volkskrant over een opdrogende kweekvijver voor vrouwen met een toppositie. Of eerder dit jaar een Europees onderzoek van Mercer waar Nederland ook een lage positie inneemt m.b.t. topfuncties (o.a. door het hoge percentage part-time werkende vrouwen).

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld.
Vrouw of man, laten we gaan staan voor de waarden die we willen uitdragen en die we willen realiseren in onze samenleving. 
Leiderschap begint bij jezelf en dat is wat je top noemt.
Voor je het weet stroomt de kweekvijver met toptalent over.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright 2010