dinsdag 20 oktober 2009

Wees de verandering die je wilt zien in de wereld

Er was eens de Buurttuin: "De Buurttuin is van niemand in het bijzonder en tegelijkertijd van iedereen. Het is een plek om je te verwonderen en te genieten. En ook een plek om van en met elkaar te leren van de natuur. Een groene plek in de stad, op een stuk grond waar even niets mee wordt gedaan. Het is eigenlijk best simpel… en het kan overal."
Een liefdevol en inspirerend initiatief. Meehelpen de grond bewerken, zien hoe kiemen ontspruiten en wat je uit de aarde kunt oogsten als je deze koestert en verzorgt. Kruiden, aardappels, tomaten, sla, kool. Bloemen, zonlicht, regenwater.
Dit ook vieren in oogstfeesten. Dankbaar zijn. Een letterlijke proefbeleving.
Het initiatief kreeg zelfs 1000 euro en een ieder kon meedenken waar dit aan besteed kon worden. Er werd een stenen pizza oven gebouwd. Er kwam een eco toilet. Een maatschappij in kringloop. Een klein stukje bezielde aarde in de grote stad.
En toen kwamen zij en met grote voet schopten zij alles roekeloos omver en vernietigden zij een stukje van de aarde. Gedachtenloos. Respectloos. Een onbezield stukje puinhoop bleef achter. Maar de Buurttuin liet zich niet kennen en bouwde weer op. En hingen pamfletten met vreedzame teksten:
Wees de verandering die je wilt zien in de wereld (Mahatma Gandhi).
Voor mij een goed moment om Qid met deze andere kant van de mensheid te confronteren.
Weet je wat wij gaan doen, wij leggen op dat tafeltje dat omver geschopt was een bakje met snoepjes. Maar mam, dat heeft toch geen zin. En of, want hoe meer goed je blijft doen, hoe meer goed er komt, daar ben ik van overtuigd. Met een briefje erbij: Enjoy, have a nice day. En volgende week een vaas met bloemen. En dan....vul maar in, waar bereik ik je mee?
De verandering begint bij ons door de kinderen mee te geven welke positieve richting zij aan het leven en de maatschappij kunnen geven. En dat is ook de reden waarom ik Onderwijs heb toegevoegd als kernpunt voor de Verbinding 2012. Daar begint het, door een kleuter klein te kunnen laten zijn, te laten groeien en bloeien, de ontwikkeling van je eigen ik, in vrijheid en creativiteit, dat het niet gaat om competitie en cijfers maar om inhoud en ontwikkeling, rekening houdend met de anderen om je heen met wie je het samen moet doen. Door dit ook te laten doorgroeien in het maatschappelijke besef bij onze tieners en pubers. In de keuzes die zij vervolgens voor hun eigen toekomst moeten maken. Maar laat ze dan alsjeblieft eerst in volle wasdom komen voor ze hun richting moeten bepalen en gestuurd worden.
En daarom Duurzaamheid als kernpunt: we leven en beleven deze aarde met elkaar maar dan moet er in de toekomst ook nog een aarde zijn die geleefd en beleefd kan worden door alle bewoners. Als aarde en niet als leeg omhulsel, zoals die vernietigde Buurttuin.
Wees bewust van je voetstap, op welk stukje aarde of buurttuin gezet, kijk naar je mondiale foot print. En denk na waar je een stukje van je eigen stappen kan zetten of inleveren om de ander te helpen een stap te kunnen maken, een foot print te kunnen hebben. Ik zou bijna willen zeggen, geef elkaar de voet. Deel je ervaring met elkaar. Zodat we allen onze (positieve) indruk op een meer gelijkwaardige wijze op de aarde kunnen achterlaten. Verbinden 2012 heeft een eigen idee over ontwikkelingshulp. Jij kunt daar aan bijdragen.
Think Earth. Think Verbinden 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Copyright 2010